Dr Gorica Đokić: Prevencija najvažniji deo u očuvanju zdravlja stanovništva, ali mora se voditi računa i o zdravstvenim radnicima

Dr Gorica Đokić: Prevencija najvažniji deo u očuvanju zdravlja stanovništva, ali mora se voditi računa i o zdravstvenim radnicima

Dr Gorica Đokić: Prevencija najvažniji deo u očuvanju zdravlja stanovništva, ali mora se voditi računa i o zdravstvenim radnicima

U gostovanju na N1 TV Predsednica Sindikata lekara i farmaceuta Srbije dr Gorica Đokić, govorila je o besplatnim preventivnim pregledima koji se celo leto sprovode u bolnicama širom Srbije.

Navela je da je prevencija najvažniji deo u očuvanju zdravlja stanovništva, ali da mora da se vodi računa i o zdravstvenim radnicima, kao i da je njihova premisa da sve bude na dobrovoljnoj bazi i plaćeno.

Dodala je da je to u mnogim ustanovama ispoštovano, ali su, takođe, dobili prijave da u nekim bolnicama direktori to nisu učinili, „pa su se umesto kolegijalnih, pozivali na neka druga naređenja“.

Na pitanje da li je na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima bolnica dogovoreno da lekari dobrovoljno sprovode preventivne preglede i da za to budu plaćeni, navela je da na sastanku nije bila, ali da je iz medija čula da je to dogovoreno.

Osvrnuvši se na problem listi čekanja u zdravstvenim ustanovama, ističe da „svima ide u prilog da liste čekanja ne postoje i da naši građani imaju usluge kakve zaslužuju“.

Na pitanje u čemu je problem i zašto je na listi čekanja na skener bilo 3.000 ljudi, a prema najavama, ona bi do sutra ujutru trebalo da bude očišćena, kazala je da ne može da kaže u čemu je problem. „Znam otprilike koliki je broj uređaja u Srbiji. Ne znam njihove tehničke karakteristike, pa ne mogu da vam kažem koliko sami uređaji mogu da iznesu pregleda… Ono zašto je došlo do liste čekanja ja to ne mogu da vam kažem, ali definitivno to ne može isključivo da se pripiše zdravstvenim radnicima“, ocenila je dr Djokić.

Ukazala je i na to da sve treba da bude sistemsko rešenje, kao i da je ključ u dobroj organizaciji. „Svuda u svetu fali zdravstvenih radnika, pa i kod nas. Procena EU je da će 2030. faliti globalno oko 10 miliona zdravstvenih radnika“ navodi predsednica Sindikata leaka i farmaceuta Srbije dr Djokić.

Gostovanje možete pogledati ovde: https://n1info.rs/vesti/djokic-prevencija-najvazniji-deo-u-ocuvanju-zdravlja-stanovnistva-ali-mora-se-voditi-racuna-i-o-zdravstvenim-radnicima/

Повезане вести

logo
СИНДИКАТ ЛЕКАРА И ФАРМАЦЕУТА СРБИЈЕ
Београд, Маглајска бр. 32/8
тел: 066/875 37 03 и 011/266 51 71

Е-пошта: sindikatlfs@gmail.com | сајт: www.sindikatlfs.rs

Архива

Назад на врх странице

error: Sadržaj je zaštićen!