Liste čekanja na operacije u Srbiji – Kako smanjiti liste?

Liste čekanja na operacije u Srbiji – Kako smanjiti liste?

Liste čekanja na operacije u Srbiji – Kako smanjiti liste?

Čekanje na preglede, analize, operacije je višedecenijski problem zdravstva u Srbiji.

Doktor Vladan Marković, potpredsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da u tom sindikatu smatraju da je glavni uzrok postojanja lista čekanja nedostatak kadra.

“To je već decenijski problem, još iz vremena kada je javno zdravlje prebačeno u javni sektor i onda su počele da se primenjuju zakonske regulative za javni sektor, gde je došla zabrana zapošljavanja, direktori su kadar obnavljali tako što su tražili dozvolu Ministarstva zdravlja”, naveo je.

Dodaje da je i “slabije finansijsko ulaganje u zdravstveni sektor dovelo do toga da manji broj pružaoca usluga bude na broj stanovnika.”

Na pitanje kako smanjiti i izbeći liste čekanja, Marković kaže da je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije predlagao Ministarstvu zdravlja da se zaposle svi lekari koji čekaju posao na birou rada.

“Kada bi sve medicinske radnike država upošljavala umesto što je zabranjivala onda bi postojao kadrovski potencijal koji bi mogao da ispuni očekivanja”, naveo je.

Zabrana zapošljavanja u javnom sektoru uvedena je pre nešto više od 10 godina, u decembru 2013. godine. Poslednji put je njeno važenje produženo do kraja 2026.

Po toj uredbi korisnici javnih sredstava traže saglasnost za nova zapošljavanja od nadležnog ministarstva.

Opširnije ovde: https://www.slobodnaevropa.org/a/srbija-liste-cekanja-bolnica-pregled-operacija-analiza-zdravlje/33145082.html

Повезане вести

logo
СИНДИКАТ ЛЕКАРА И ФАРМАЦЕУТА СРБИЈЕ
Београд, Маглајска бр. 32/8
тел: 066/875 37 03 и 011/266 51 71

Е-пошта: sindikatlfs@gmail.com | сајт: www.sindikatlfs.rs

Архива

Назад на врх странице

error: Sadržaj je zaštićen!